Vad är vad? Få hjälp med rätt hårprodukt

Vi hjälper dig att välja bästa hårvaxet för ditt hår

Vilket typ av hår har du? 

Börja från ruta ett! Första steget när du ska välja ut rätt hårprodukt startar vid ditt hår. Om du inte känner till vilken typ av hår du har kommer du få problem både med hårvax och frisyr. Det kan jämföras med att köpa skor utan att veta vilken skostorlek man har – högst tveksamt om det är bästa sättet att gå tillväga. Självfallet kan man ha tur och hitta en riktigt bra hårprodukt som passar flera typer av hår men bättre att starta från scratch.

Undvik fel hårprodukter
I många fall kan det faktiskt vara så att du skadar håret genom att använda fel hårprodukt. Och du vill definitivt inte vara den där personen som alla går runt och tänker ”när ska han klippa sig egentligen”. Till exempel om du använder ett hårvax med extra hög stadga på ett tunt fint hår kommer vaxet inte bara tynga ner hårstråna utan även skada hår och hårbotten. På bilden nedan kan du få lite hjälp på traven när det kommer till vilken hårtyp. Det är inte alltid lätt men det viktiga är att du har hyfsad koll på om håret är tjockt, tunt, lockigt etc.

hartyper (1)

Olika hårtyper för att hjälpa dig identifiera ditt eget hår

 

Vad betyder egentligen textur, stadga, hold etc?

När det kommer till hårprodukter bör du känna till de vanligaste typerna av benämningar. Det må vara ett marknadsföringstrick eller bara ett sätt att differentiera sig från sina konkurrenter men det kommer hjälpa. Hårmärken väljer också att kalla en produkt pomada när det egentligen snarare passar hårgel eller vax. Nyckeln till att lyckas hitta exakt vad du är ute efter är att lära sig det vanligaste termerna som kommer här:

  • Shine/Wet – Hör till kategorin ”look” och är en indikator på hög glans och en wet finish.
  • Matte/Dry – Samma kategori men med en matt, torr finish utan glans för naturlig look.
  • Texture – Lager av hår för att skapa djup och en tredimensionell volymfylld look.
  • Hold – Styrka i hårprodukten när det kommer till att hålla hår och frisyr intakt.
  • Pliability – Möjligheten att kunna ändra och justera produkten efter applicering

Det finns betydligt fler ord som kan vara bra att känna till men dessa fem är klart vanligast. Du kommer med andra ord en bra bit på vägen om du känner till innebörden när du är på jakt efter bästa hårvaxet.

Olika sorters hårprodukter

Vax (wax)

Hårvax eller vax är en relativt ny hårprodukt jämfört me de andra typerna. Vax är extremt mångsidigt och funkar bra till allt från en ruffsig killfrisyr till mer strukturerade frisyrer. Beroende på vilket hår du har samt om håret är fuktigt eller inte vid applicering kan du bestämma själv till stor del slutresultatet. Överlag en mer mattprodukt jämfört med t.ex. pomada eller hårgelé. Hårvax är dessutom väldigt lätt att arbeta med, flexibelt i applicering och finish vilket gör det till en bra hårprodukt för den som inte orkar lägga ner allt för mycket tid.

ref.534Enkel och smidig hårprodukt 
Vax funkar oftast bäst i rakt eller lätt vågigt hår, vid lockigt hår kan det något klumpigt om det inte appliceras in korrekt. Är det så att du har fett hår är det vax att föredra gentemot pomada eller hårgelé som innehåller precis de du vill vara utan. När du applicerar hårvax se till att värm upp det ordentligt mellan handflatorna det går också att ta lite vatten och blanda ut produkten för enklare applicering. Hårvax är med andra ord väldigt bra till många typer av hårfrisyrer, lätt att använda och stort utbud av riktigt bra hårmärken och produkter.

REF. 535 Styling Wax

REF. 534 Styling Wax är ett enkelt och allround hårvax för flera typer av hår. Innehållande antioxidanter från bärextrakt hjälper hår och hårbotten. Medium glans och lite extra hold.

Pomada (pomade)

pomada american crewVi börjar med en fråga många verkar undra, vad betyder egentligen ursprungsnamnet? Pomade kommer från franska språkets pommade, vilket betyder salva kombinerat med latinska ordet för äpple – pomun, detta för att mosade äpplen utgjorde huvudingrediensen i originalreceptet. I början av 1800-talet skiftade ingrediensen rätt markant, björnfett fungerade istället som huvudinnehållet för att sedan under 1900-talet gå över till vaselin, bivax och ister. En härlig blandning har utgjort innehållet för pomada under historiens gång.

Glans och backslick
Senaste tiden har pomadan fått ett ordentligt uppsving med frontfigurer som karaktären Don Draper och Oscarsvinnaren Leonardo Di Caprio. Innehållet idag skiljer sig åt men sikta på en vattenbaserad pomada för att undvika ohälsosamma basingredienser. Pomada kan sträcka sig från lätt glans till väldigt hög glans beroende på märke och produkt. En fördel gentemot hårgelé är att du får en lite mer naturlig och glansig look med pomada. Hårgelé kan när det torkar bilda vita flingor som du lätt kan undvika genom att använda pomada istället. Appliceras i torrt till handdukstorrt hår, använd en klick stor som tumnagel och värm upp mellan handflatorna. Styla efter eget tycke, men gärna med håret bakåt för bästa resultat.

American Crew Pomade

Hårvaxguiden rekommenderar denna pomada för alla som är ute efter en glansig finish i allt från trendig affärslook till rufsig stil. American Crew Pomade är en självklar favorit när det kommer till pomada och substitut till gelvax.

Hårgelé

Hårgelé är en av de populärare stylingprodukterna inom området. Den kan ses som arbetshästen med en riktigt användbar funktion: gelé håller håret på plats. Med en konsistens som är transparent överlag, lite rinnig och tung känsla utan att vara direkt fet. Frisyrerna brukar vara kortare killfrisyrer som vill åt en hög stadga. Hårgelé kommer i varierande styrka (hold) men tenderar att gå mot riktigt hög stadga för unika frisyrer.

Polerat med glans
Appliceras i fuktigt till vått hår för hög glans som sedan håller formen.  Om du vill få en snygg wet look eller framhäva naturliga lockar funkar gel väldigt bra. Går även bra att appliceras i torrt hår om du vill åt en annan typ polerad finish. Nackdelen med hårgelé är innehållet, om du väljer fel märke kan det finnas sulfater, ammoniak och andra icke önskvärda ingredienser i produkten. Tips är att använda en lite mindre klick av hårprodukten samt inte överdosera tillsammans med rätt hårmärke.

Matte vax

Är du ute efter den där dröm pojkväns looken? Precis stigit upp från sängen och håret är ruffsigt men ack så perfekt. Leta inte längre än matt vax vars kategori innehåller lervax (clay & mud wax) och fibervax. Det kommer med olika sorters betäckningar men en sak gemenskap, en matt finish precis som namnet säger. Med matt (matte på engelska) vax kommer du kunna vara riktigt vild och busig med frisyren. Texturer med flera lager och möjlighet att förändra frisyren under dagen är en stor fördel för många som vill känna sig fria. Skippa hög glans, putsade looks och ruffsa till det, en härlig favorit bland många tjejer!

ref rough paste

Välj rätt märke
Matt vax finns från nästan alla större hårvaxmärken, vissa bättre än andra. Leta efter en med bra textur och stadga och naturlig doft. Ingredienser skiljer sig också åt, en favorit är Maria Nila som jobbar utefter naturligt innehåll likaså REF från Sverige. Lutar det mer åt doft är Fudge en storfavorit.

REF Rough Paste

REF Rough Paste är ett perfekt hårvax för dig som fortfarande letar efter rätt hårprodukt. Funkar i många typer av hår, ger volym, stadga och en halvmatt finish. Enkelt att applicera och håller under hela dagen.

No Comments

Lämna en kommentar