Vi svarar på 5 frågor om hår & hårvax

Svar på vanliga frågor om hårvax och ditt hår

Vi på Hårvaxguiden får ibland väldigt intressanta frågor från våra läsare. Många rör olika typer av hårvax, märken och tips medans andra är mer allmänna om hår och styling. Det leder oss till den här listan som samlar fem vanliga frågor som vi tänkte bena ut. Har du någonsin undrat om det är höger eller vänsterbena som gäller? Eller funderat på vad saltvattenspray egentligen är till för. Vi reder ut de olika frågorna gällande hår och hårvax.

 

1. Högerbena eller vänsterbena?

kort hår hipster frisyr

Denna fråga har något av en historisk bakgrund kopplat till det då rådande klädmodet. Förut så gjordes kvinnokläder med knapparna vänster sida och knapphålen på höger. Herrmodet däremot syddes efter raka motsatsen. Knapparna fanns på högersida och knapphålen på vänster. Det gällde allt från byxor, jackor och andra kläder gjorde för det specifika könet.

Vad som skedde under denna tid och som sedan följt med genom åren var troligtvis ett direkt resultat av sidorna på knappar och knapphål. Vanligast för männen var att håret skulle skiljas till vänster, med andra ord kammat mot den högra sidan, och i fall där kvinnor hade bena så blev det motsatsen.

Med tiden skiftade modet och mer könsneutrala kläder blev det svårt att skilja på vart benan faktiskt skulle kammas. I vissa fall, finns det fortfarande en traditionell aspekt, men det är relativt ovanligt med en bestämd regel. Vill man följa gamla regler så är det dock håret kammat mot höger som gäller. Vi tror snarare på att anpassa dig efter ditt eget hår och vart det vill naturligt lägga sig.

 

2. Vad gör saltvattenspray?

En vanlig trend som börjar trilla in på sommaren är saltvattensprayen. Få till den där sköna surflooken som påminner om sommar och frihet. Det är helt enkelt håret med den där lite salta lockiga texten.

Saltvattenspray eller ibland kallat beachspray är en av många stylingprodukter utöver hårvax som hjälper dig med en skön avslappnad beach look. Vanligt är att sprejen innehåller UV-filter för att skydda ditt hår under stark sol. Vissa blandningar innehåller även jojoba-olja och olika proteintillskott.

SÅ ANVÄNDER DU SALTVATTENSPRAY:

1. Nästan alla saltvattensprayer kan användas i både torrt och
fuktigt hår, vilket förenklar stylingprocessen.
2. Spraya på cirka 20-30 centimeters avstånd, och se till att allting blir jämnt fördelad över hela håret.
3. Om du är ute efter lockar kan du antingen föna håret (bra tips: volymmunstycke) för att få fram naturliga lockar, eller enbart fingerkamma håret för att sedan låta det självtorka.

 

3. Hårstyling med torrt eller fuktigt hår?

En vanlig fråga handlar om det bättre att styla håret när det är fuktigt eller om torrt hår är att föredra. Det enklaste svaret är att det beror helt på vilken produkt och look du är ute efter. Är du ute efter glans eller en wet-look så är det nästan alltid fuktigt hår som gäller då hårprodukterna på marknaden funkar bäst till fuktigt hår. Men i slutändan är det alltid lättast att prova sig fram, ibland kan torrt hår funka fast med hårvax blandat med lite vatten i handflatan.

 

4. Vilket hårschampo är bäst?

Frågan går lättast att svara på om du vet vad du har för hårtyp. Det finns en hel uppsjö av olika hårschampo att välja mellan men det är också oftast inriktade på en viss typ av hår. Delar man upp hårschampo i kategorier så finns det hela 8 stycken att välja mellan:

 • Schampo för vanligt hår.
  Precis vad det låter, vanligt hår som inte är vare sig torrt, oljigt eller skadat.
 • Hårschampo med balsam inkluderat.
  Oftast 2 i 1 funktion, för den som behöver ge håret lite skonsammare skötsel.
 • Schampo för torrt hår.
  Torrt hår behöver schampo som inte torkar ut ytterligare och ger tillskott som behövs.
 • Schampo för fett hår.
  Är ditt hår fett eller oljigt? Då behöver du speciellt schampo som motverkar och hjälper håret på vägen.
 • Mjällschampo
  Head & Shoulder är klassikern men det finns fler alternativ för den som lider av mjäll i hårbotten.
 • Hårschampo för fylligare hår
  Kan vara så att du har tjockt hår som behöver extra tillskott och skonsamhet för att inte ta skada vid schamponeringen.
 • Clarifying schampo
  Är ett lite mer djupgående schampo som vissa hårsalonger erbjuder för en ordentligt rengöring.
 • Hårschampo för håravfall
  Det finns flera olika schampon som hjälper den som lider av håravfall. Schampot kommer inte göra så håret växer tillbaka men kan motverka en ond spiral där håret försvinner snabbare.

 

5. Har hårvax ett bäst-före datum?

När man tänker på utgångsdatum tenderar tankarna gå till mjölk eller andra typer av produkter som har kortare hållbarhetstider. Att utgångsdatum finns beror oftast på att någon av produktens egenskaper på något sett skiftar från hur den är tänk att användas eller upplevas.

Vanligaste egenskaper som brukar skifta med tiden kan vara smak, effektivitet, konsistens eller utseende. I grund och botten betyder det att en förändring i hårvaxet som inte är önskade skapar ett utgångsdatum. Förändring kan utgöra allt från en hälsofråga till bara utseende och konsistens.

När det gäller hårvax kan vi med största sannolikhet utgå från att det inte är är smaken utan snarare om vaxet tappar effekt, eller konsistens och utseende påverkas. Du kan alltså använda hårvaxet efter datumet, men det kommer helt enkelt inte fungera lika bra.

 

Tags:

No Comments

Lämna en kommentar